Gdzie zamieszkują ptaki?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotkać można w szczególności na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej , a także Północnej Afryki.

Bociany białe są przyzwyczajone do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które porośnięte są niską roślinnością, natomiast bardzo często mieszczą się w pobliżu obszarów zamieszkiwanych przez człowieka. Swoje gniazda bociany białe tworzą w większości przypadków na wysokich drzewach lub też różnorodnych słupach oraz kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których szerokość mierzy standardowo około 1,5 metra.

Występowanie ptaków

Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, małych rozmiarów gady, ryby, bądź też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka osiągają bardzo często nawet do 100 centymetrów długości. Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może sięgnąć nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się jednakowym upierzeniem u dwóch płci. Głowa, tułów oraz brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki.

Kontrast stanowią czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest szalenie łatwy do rozpoznania. Lęg bociana białego zdarza się raz do roku. Przypisywane bocianowi „klekotanie” to oznaka jego okresu godowego, który kończy się w większości wypadków wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a następnie zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały jest samodzielny w około siedemdziesiątym dniu od urodzenia. Ptaki te nie lubią chłodnego klimatu, dlatego w tym okresie rozpoczyna swoją podróż w stronę ciepłej Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *